Урочистий прийом з нагоди 80-річчя гімназії

Шановні друзі!

Сьогодні один із найпрестижніших навчальних закладів України перегортає 80 сторінку своєї славної історії, позначену великими науковими здобутками та досягненнями. Пізнавати культуру Сходу, любити слово, відкривати інші народи, проникати в незвідані глибини етносів, аби відчути своєрідний національний колорит і водночас демонструвати світові здобутки українців – це велика й почесна місія, яку гідно здійснюють у Київській гімназії східних мов №1.

Ні для кого не секрет, що знання іноземної мови – це і привілей, і життєва потреба. Знання східної мови, окрім рідної, відкриває безмежні можливості практично у всіх сферах діяльності, якщо людина прагне до більшого успіху і кращого життя для себе і своєї країни.

Заснована у 1936 році як школа для дітей з Іспанії, гімназія стала одним із потужних національних центрів освіти, науки і культури. Проходили десятиліття, змінювалися генерації випускників, кожна з яких примножувала славу «аlma mater». На сьогодні гімназійна родина об’єднує понад 1100 учнів, 41 клас, 129 педагогів, серед яких 4 заслужених учителі, 31 відмінник освіти України, 98 учителів вищої кваліфікаційної категорії, численні переможці Всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

Гімназія по праву пишається своїми педагогами, адже їх знання і зусилля виливаються у значні досягнення учнів. Щорічно гімназисти є переможцями численних секцій Всеукраїнського конкурсу-захисту дослідницьких робіт МАН. Зокрема, у 2015–2016 навчальному році гімназія вітала 183 призери МАН усіх рівнів. З 2000 року навчальний заклад гостинно приймає в себе учасників Київської (міської) відкритої олімпіади зі східних мов – ІII етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з загальноосвітніх і спеціальних дисциплін, де гімназисти незмінно посідають перші місця. Четверо цьогорічних переможців міжнародних змагань «Китайський міст» отримали гранти на безкоштовне навчання у КНР.

Київська гімназія східних мов №1 – асоційована школа ЮНЕСКО, колективний член Українського руху «Педагоги за мир та взаєморозуміння», базовий загальноосвітній  навчальний заклад  Інституту педагогіки НАПН України. Гімназія-відкрита інноваційна соціально-педагогічна система, місія якої – становлення компетентної особистості громадянина-патріота, розвиток  здібностей, обдарувань учнів для забезпечення інтелектуального, культурного потенціалу України.

З грудня 2012 року гімназія – всеукраїнського рівня експериментальний навчальний заклад, який працює за темою  «Реалізація інноваційної моделі розвитку культурно-мовних та морально-громадянських цінностей учнів»

Наукові досягнення закладу відзначені численними нагородами, зокрема, медалями  та дипломами за досягнення у модернізації освіти на  міжнародних виставках «Сучасні заклади освіти. Україна». 2015 року за вагомий внесок у розвиток педагогічної науки, активну співпрацю з Інститутом педагогіки НАПН України, участь у впровадженні результатів науково-дослідницької роботи та їх популяризацію педагогічний колектив Київської гімназії східних мов №1 відзначений премією імені Василя Помагайби. Цього ж року на базі гімназії вперше в Україні відкрито клас Конфуція штаб-квартири Інституту Конфуція міста Ханьбань (КНР).

З 1999 року з ініціативи гімназії проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна – країни Сходу в ХХІ сторіччі у діалозі мов, культур, цивілізацій, педагогічних систем: ціннісні виміри особистості».

Ми вдячні нашим талановитим учням за те, що вони в нас є, за   їх усмішки, за політ думок і почуттів, за те, що разом з ними щомиті відкриваємо щось нове  у житті, будуємо майбутнє України, скажу більше – усього світу.

Окрема подяка колишнім випускникам, котрі добрими справами прославляють школу й місто на теренах країни й зарубіжжя, не забуваючи рідну гімназію і згадуючи своїх вчителів.

Дякуємо колегам-учителям за відданість нашій загальній справі, за любов до своєї професії, за щоденну працю, “що в творчість перейшла”.

Низькій уклін учителям-ветеранам праці, які нині перебувають на заслуженому відпочинку. Праця кожного з них – це золоті сторінки історії нашої гімназії.

Дякуємо всім   працівникам  гімназії – їх щоденний внесок у життєдіяльність закладу такий необхідний. І теж – почесний.

Слова щирої подяки батькам! Тісний зв’язок  із ними,  толерантний діалог-спілкування дають нам можливість ефективно вирішувати концептуальні питання навчання й виховання дітей, а в щоденній і плідній співпраці з учителями робити велику справу – ростити надійну опору й підтримку в майбутньому.

Хочу сказати слова подяки Посольствам країн, Міжнародним представництвам, Міністерству освіти і науки України, Київській міський державній адміністрації, Департаменту освіти і науки м. Києва, Святошинській районній державній адміністрації, Управлінню освіти Святошинської районної державної адміністрації – за взаєморозуміння та підтримку, представникам громадськості – за довіру.

Я безмежно щаслива і маю за честь обіймати посаду директора такого шанованого й відомого в Україні та за її межами навчального закладу – Київської гімназії східних мов №1. І в цій залі, яка бачила  багато  людей – талановитих і творчих, сильних і наполегливих, завжди готових відстояти честь рідної Альма-матер – сьогодні у колі друзів та однодумців гідно зустріти 80-річний ювілей навчального закладу, котрий був, є і, я глибоко переконана в цьому, буде першим завжди й в усьому. І в нашій гімназії все для цього є – талановиті учні, вдячні випускники, працьовиті вчителі, уважні  працівники, небайдужі батьки, наші однодумці і помічники державних і міжнародних установ та організацій. Доземний всім вам уклін, слова найщиріщої подяки і непереможна віра на подальшу співпрацю на благо вітчизняної та світової освіти, на славу  нашого навчального закладу, якому сьогодні 80! Зі святом!

 

Директор гімназії    Оксана Проскура