Онлайн-зустріч із Послом України в Туреччині

У рамках освітньої онлайн-програми «Культурна дипломатія України», що проводився «Школою дипломатії» при Інституті Міжнародної Академічної та Наукової Співпраці «ІМАНС», 10 вересня 2020 року відбулася онлайн-зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Турецькій Республіці паном Андрієм СИБІГОЮ.
На зустрічі йшлося про культурно-дипломатичні взаємини між Україною та Туреччиною, співробітництво в гуманітарній сфері. Серед ключових питань: спільні мистецькі заходи, історична спадщина, образ та імідж України, а також діяльність та життя кримськотатарської діаспори в Туреччині, її зв’язок з Україною.
Вступне слово Надзвичайного й Повноважного Посла було неймовірно змістовним, відчувався ґрунтовний підхід до справи, але найголовніше, що вражало, це обсяг роботи, яку проводить Посольство, аби Україна та українське гідно інтегрувалося в сусідній із нами Туреччині. Ось лише окремі види діяльності, які свідчать про титанічну роботу наших дипломатів у Турецькій Республіці: створення інформаційного ресурсу «Украйна»; величезна кількість мистецьких заходів, переклади на турецьку творів українських письменників і надбань усної народної творчості; історичні розвідки україно-турецьких відносин за участі науковців обох країн; віднайдено перше приміщення Посольства України в Туреччині та могилу Миколи Мурського; проведення тижнів сучасного українського кіно в Туреччині та української кулінарії та ще багато різних заходів, які сприяли й сприятимуть надалі укріпленню ділових відносин між Україною та Туреччиною в різних галузях. І це лише за останні чотири роки. Приємно відзначити, що на заході був представлений фрагмент фільму про Україну турецькою, відзнятого за сприяння Посольства України в Турецькій Республіці, де було показано рідну гімназію та юних мовознавців-тюркологів нашої Альма-матер. Не оминув увагою пан Андрій СИПІГА й проблем, які перешкоджають якнайшвидшому налагодженню зв’язків між Україною та Туреччиною. Йшлося, насамперед, про відсутність Словника українсько-турецької мови. Прикро, що маємо послуговуватися в перекладацькій діяльності словниками іншими мовами, – зазначив пан Посол.
Окремим блоком були представлені питання від присутніх під час онлайн-зустрічі. У цій частині заступник директора з питань міжнародної діяльності Оксана Манжелій, яка представляла Київську гімназію східних мов № 1, не лише познайомила Надзвичайного та Повноважного Посла України в Турецькій Республіці з історією нашого освітнього закладу й запросила від імені директорки Оксани ПРОСКУРА, усього педагогічного та учнівського колективів на заходи з нагоди 85-річного ювілею гімназії, але й мала змогу поставити питання щодо налагодження освітніх зв’язків між Туреччиною та Україною, контактів, навчання учнів і педагогів нашої гімназії в Турецькій Республіці.
Зв’язок налагоджено, а далі – справа за втіленням задуманого! На онлайн-конференції присутньою була вчителька турецької мови Наталя Джигора.
Дякуємо панові Послу за зустріч, чекаємо на гостину, віримо в успіх подальших спільних проєктів 🇺🇦🇹🇷