Зустріч із директоркою Центру перської мови і культури КНЛУ Охріменко М.А.

Зустріч із кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри східної і слов’янської філології, директоркою Центру перської мови і культури КНЛУ Охріменко М.А.

Сьогодні в Київській гімназії східних мов №1 у рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між нашим закладом освіти та Київським національним лінгвістичним університетом в очно-дистанційному форматі відбулася зустріч учнів 9-х і 10-х класів із кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри східної і слов’янської філології, директоркою Центру перської мови і культури КНЛУ Охріменко Мариною Анатоліївною. 
Старшокласники й старшокласниці поринули в захопливий світ перської мови, літератури та культури, у який повела їх пані Марина. Учні почули про одну з найдревніших мов світу, познайомилися з культурними надбаннями народу, який говорить перською; історією, багатим фольклором, історичними реаліями минулого та сьогодення. Марина Анатоліївна дипломатично торкнулася питання Ірану та сучасних реалій, пов’язаних із цією країною. Гімназистам важливо було почути про те, що іранська діаспора, яка мешкає за межами цієї країни, підтримує Україну та її народ у несправедливій війні, яку розв’язала рф. Також молоді іранці усвідомлюють, що війна – це завжди втрати серед мирного населення, тож у різний спосіб доносять до світового співтовариства свій меседж, спрямований проти війни.
Окремим блоком було знайомство з перською каліграфією. Східні смаколики та древнє письмо додали колориту зустрічі. 
Після презентації перської мови та культури, невеличкого уроку каліграфії, Марина Анатоліївна запропонувала долучитися до майбутніх уроків зарубіжної літератури, де діти вивчатимуть творчість Омара Хаяма, Фірдоусі та інших письменників, мовою творів яких була фарсі. 
З‘ясувалося, що пані Марина знайома з нашим випускником, а нині дипломатом у Державі Кувейт Іваном Сегедою. Тож на кілька хвилин присутні на заході мали змогу вийти на зв‘язок із ним (що й сказати: гімназія єднає та наводить мости й місточки).
Також відбулася робоча зустріч директорки Центру перської мови з представниками адміністрації КГСМ №1, під час якої присутні змогли окреслити перспективи подальшої плідної співпраці. Дякуємо Марині Анатоліївні за візит і зустріч зі старшокласниками. Чекаємо та нові спільні проєкти та цікаві заходи Київської гімназії східних мов №1 і Київського національного лінгвістичного університету.