Організація харчування

Починаючи з 01 вересня 2021 року в Київській гімназії східних мов №1 харчування організовано відповідно до вимог порядку організації харчування у закладах освіти, затвердженою постановою Кабінету міністрів України від 24 березня 2021 року № 305. Підприємство, яке надає послуги з організації  харчування здобувачів освіти – є Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОНТЕМ УА». У гімназії затверджений графік та режим харчування у відповідності до особливостей освітнього процесу. Гімназія східних мов №1 працює за Примірним чотиритижневим сезонним меню на осінній період для організації одноразового харчування учнів 1-4 класів та 5-11 класів (згідно рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах Є.В. Клопотенко).

З 01 січня 2022 року були запроваджені нові стандарти шкільного харчування. Зокрема гімназія перейшла на нове меню для учнів. Наразі хочемо вам повідомити основні зміни та нововведення. Меню розроблено шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та складається з 160 страв. Зокрема, тепер в меню є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньокі тощо.

Крім того, додали й традиційні українські рецепти. Тепер у школах можна буде смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, картопляне пюре, львівський сирник та куліш.

  • Меню є чотиритижневим для різних сезонів (весна, літо, осінь, зима)
  • Діти споживають більше овочів та фруктів
  • Ковбаски, паштети та сосиски замінені на страви з риби та м’яса
  • Вводиться більше кисломолочних продуктів
  • Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також соків 
  • Зникли з шкільного харчування солодощі, солодкі напої, солодкий чай та йогурт
  • На сніданок готуються страви виключно з курячого м’яса
  • Заради насичення дитячого організму білком тричі на тиждень даватимуть яйця.

 

Меню опробовується за новими технологічними картками.  Сметану закладають за 10 хвилин до закінчення приготування страв. Пюре картопляне готується з дотриманням вимог ( гімназія має протирочну машину для приготування правильної консистенції картопляного пюре). Напої готуються та відпускаються без додавання цукру та у гарячому вигляді.

Безліч корисної інформації викладено на «Порталі «ЗнаЇмо». Тут максимально доступно, все — про організацію харчування за новими змінами. «Портал «ЗнаЇмо» став незамінним помічником для освітян, батьків, засновників закладів освіти, бізнесу. Вчителі можуть знайти інформацію про концепцію харчування, діти — багато цікавого: про смачні та корисні перекуси, завдання, тести, цікаві квести. Для батьків — окремий розділ про те, як навчити здорового харчування вдома.

Платформа «Знаїмо» розроблена за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, швейцарсько-українського проєкту DECIDE та Цюрихського педагогічного університету, а також українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали. На платформі зібрано інформацію для освітніх управлінців та керівників закладів освіти про нормативно-правові акти, які стосуються реформи шкільного харчування, роз’яснення з організації харчування у школах, закупівель продуктів та обладнання, приклади успішних практик тощо. Ці матеріали допоможуть проводити зміни на місцях і забезпечувати школярів здоровим харчуванням.

На платформі розміщено, зокрема, рекомендовані меню для шкіл і технологічні картки приготування страв, інформацію про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції щодо сучасних форм організації шкільного харчування та впровадження системи HACCP.

Інформація на порталі регулярно оновлюється і доповнюється новими матеріалами.

Ми тверезо оцінюємо, що на початку несолодкі напої та малосолоні страви можуть викликати спротив. Та згодом всі учасники освітнього процесу звикнуть до здорового харчування.