Всесвітній день письменника

Щорічно 3 березня відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Святу виповнюється лише 37 років, його початок було покладено на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу.

Неможливо уявити собі життя сучасної людини без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.

У цей день учні та учениці Київської гімназії східних мов №1 відкривали для себе світ літератури по-новому і переконалися: письменники – люди, які народилися під особливими зірками, тому й виділяються не лише своїми талантами, але й звичками,  дивацтвами та особливим сприйняттям навколишнього світу. Гімназисти створювали буктрейлери за творами, постери із цікавими фактами про письменників, розробляли ігри, вікторини, записували літературні відео запитання. Дев’ятикласники відчули себе справжніми знавцями творчості Тараса Григоровича Шевченка: грали в гру «Фейк чи факт», з’єднували частини прислів’їв, створювали асоціативні кущі, розгадувати ребуси, за ілюстраціями визначали твір великого поета, слухали пісні сучасних виконавців на слова Кобзаря. Юнаки та дівчата чудово знають про Tinder — популярний мобільний додаток, платформа для зустрічей з людьми, що перебувають поблизу розташування користувача, і не обов’язково для романтичних стосунків, а щоб провести, до прикладу, разом час, об’єднавшися спільними інтересами. Учні 10-Б уявили, якими могли б бути анкети відомих українських і зарубіжних письменників у Tinder! А ще десятикласники зацікавилися постаттю письменника, творчість якого не вивчається детально у шкільному курсі з української літератури. Йдеться про Осипа Маковея — кохання всього життя відомої української письменниці та феміністки Ольги Юліанівни Кобилянської. Учні «запросили» Маковея в наш час до України й організували брифінг із письменником, а той, відповідаючи на питання юних папараці, не схибив, як і годиться патріотові України!

Для учнів початкових класів відбувся конкурс читців “На крилах поезії”. У виконанні юних читців прозвучали твори Т.Шевченка, Лесі Українки, Л.Костенко, В.Сосюри, Н. Красоткіної, С. Українець. Діти показали високий рівень виконавської майстерності та любов до поетичного слова. День письменника став днем творчості, днем відкриттів нових граней таланту наших гімназистів! 

Відео shorts:

https://youtube.com/shorts/MhWykSTO2mk?feature=share

https://youtube.com/shorts/GyfnHYEheFs?feature=share